Komora wędzarnicza lub palenisko grilla
Usługi Kamieniarskie "Stylkam" Piotr Gluza
Wszelkie prawa zastrzeżone
WĘDZARNIA
Wędzarnie i Grille z Kamienia
BUDOWA WĘDZARNI
NOWY MODEL
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień,
traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Szczegóły >
Nasze wędzarnie są produktem kilkunastu lat własnego doświadczenia w budowaniu różnego rodzaju grilli , wędzarni, piecy chlebowych. Nasze wędzarnie oparte są na wiedzy innych budowniczych, a co najważniejsze na opini obecnych użytkowników naszych wędzarni( czyli ponad 100 wykonanych wędzarni). Posiadamy również u siebie naszą wędzarnie, którą regularnie testowaliśmy od 8 lat, i jesteśmy dumni, że to nasz produkt.
Niestety nie ma w Polsce fachowej literatury odnośnie sposobu budowy wędzarni przydomowych, popartej testami i badaniami.
Jedynym miejscem gdzie można znaleć informacje odnośnie budowy wędzarni są fora internetowe, jednak opisy budowy prezentowane na tych forach, to najczęściej amatorskie wykonania, przez ludzi którzy pierwszy raz zbudowali wędzarnię, czasami nie mając nigdy styczności z budownictwem.
Duża wiedza na temat sposobu wędzenia i przygotowywania mięsa, którą zapewne dysponują te osoby, oraz ich zamiłowanie do tego, nie wystarcza aby być dobrym konstruktorem i ustrzec się wielu błędów popełnianych podczas budowy.
Na forach można znaleźć również rady wielu udzielających się ekspertów, niektórzy posiadają od kilku do kilkunastu tysięcy postów, więc kiedy znajdują czas na budowanie, jeśli cały czas spędzają przy komputerze?
Na czym opiera się ich wiedza?. Skąd wiedzieć kto jest ekspertem?

Warunki pogodowe występujące w Polsce nie sprzyjają budowie wędzarni. Materiały odporne na wysokie temperatury są nasiąkliwe i narażone na uszkodzenie podczas mrozów. I odwrotnie materiały o dużej odporności na warunki pogodowe nie są odporne na wysokie temperatury.
Skutecznym rozwiązaniem jest zastosowanie trójwarstwowej budowy ścian wędzarni.
Środkowa warstwa która stanowi zarazem szkielet jest wykonana z betonu gr 3cm wzmocnionego specjalnym zbrojeniem. Poza ogromną wytrzymałością pełni rolę izolacji przeciwwilgociowej  dzięki czemu szamot nie pochłania wody co spowodowało by jego uszkodzenie ze wględu na jego dużą nasiąkliwość. Bez niej szamot z czasem powoli by się rozpadał, a tak się utwardza.
Warstwa ta pełni również funkcję nośną dla warstwy wewętrznej i zewnętrznej. To do niej za pomocą wysokoelastycznego kleju przymocowujemy szamot i kamień.
Warstwa wewnętrzna to szamot. Są opinie że szamot jest materiałem nieodpowiednim do budowy wędzarni ze względu na jego zdolność do akumulowania ciepła, i sprawia że temperatura w palenisku jest wyższa podczas spalania drewna.
Czy to jest rzeczywiście prawdą?, nigdzie nie znaleźliśmy badań na ten temat. Na szamot mimo że jest droższym materiałem niż cegła klinkierowa zdecydowaliśmy się, gdyż lepiej sprawdził się w praktyce, wolniej się nagrzewa od cegły klinkierowej, dzięki czemu jest bardziej odporny na temperaturę, i nie pęka tak jak klinkier pod jej wpływem, a wędliny wychodzą takie same jak w palenisku z klinkieru. Niezauważyliśmy również, aby temperatura w palenisku z szamotu była wyższa niż z klinkieru. W każdym przypadku dało się ją płynnie regulować.
Jeśli jednak ktoś jest bardziej przekonany do paleniska z klinkieru, to naturalnie możemy wykonać takie palenisko w klinkierze.
Warstwa zewnętrzna pełni głównie rolę dekoracyjną i estetyczną nadając właściwy wygląd wędzarni. Kamieniem który najczęściej stosujemy jest piaskowiec tumliński. Jest to sprawdzony materiał o dużej wytrzymałości na temperaturę jak również zewnętrzne warunki pogodowe.
Wędzarnia - Budowa ścian paleniska
W naszej ofercie posiadamy różne modele wędzarni, które różnią się kształtem i wyglądem jednak zasada budowy jest zawsze ta sama.
Palenisko dolne - to tutaj palimy podczas wędzenia. Palenisko to może również pełnić rolę pieca chlebowego (opcja dodatkowa).
Wędzarnia - schemat
Kanał dymowy - to tędy dym z paleniska przedostaje się do komory wędzarniczej.
Długość kanału jest różna w zależności od wersji wędzarni (70-140cm).
Kanał wykonujemy z szamotu co zwiększa jego trwałość.
(Przy palenisku z cegły klinkierowej kanał również jest ceramiczny)

Wędzarnia - Drzwiczki do paleniska dolnego
Palenisko zostało wewnątrz wyłożone szamotem o grubości 6cm, co zapobiega pękaniu ścian wędzarni.(Istnieje opcja wyłożenia cegłą klinkierową pełną, należy jednak pamiętać o mniejszej wytrzymałości temperaturowej cegły klinkierowej) . Środkowa warstwa to specjalny zazbrojony beton, co stanowi zabezpieczenie szamotu.
Dodatkową ozdobę paleniska i całej wędzarni pełnią żeliwne drzwiczki, których specjalny kształt ułatwia wkładanie drzewa i regulację temperatury podczas wędzenia.
Palenisko wędzarni zostało wyposażone w drzwiczki z szybką gdzie możemy obserwować jak przebiega proces spalania, dodatkowo pod paleniskiem znajdują się kolejne drzwiczki od popielnika którymi regulujemy dopływ powietrza do paleniska.
Wędzarnia - Popielnik
Wędzarnia - Wnętrze paleniska dolnego
Wnętrze paleniska
Wędzarnia - Budowa kanału dymowego



Płyta stalowa (gr 5mm) - służy do zabezpieczenia przed popękaniem płyty kamiennej.
Żar który występuje w palenisku może mieć temperatury przekraczające 1000
°C, co doprowadziłoby do uszkodzenia płyty z kamienia.

Wędzarnia - Stalowa płyta ochronna


Wędzarnia - Izolacja paleniska
Mata ceramiczna (gr 3cm) - została zastosowana jako warstwa izolująca przed temperaturą. Umieszczamy ją pomiędzy blachą a półką kamienną. Posiada lepsze właściwości izolujące w stosunku do wełny kominkowej. Jej wytrzymałość termiczna to 1260°C (wełna kominkowa ma tylko 650°C) .
Dodatkowo nie posiada dodatkowych składników klejących, które występują w wełnie kominkowej, i w temperaturze powyżej 200
°C roztapiają się i utleniając trafiają do wędlin co ma wpływ na ich późniejszy smak wędlin.
Blat kamienny (gr 6cm) - Kolejnym elementem jest blat z kamienia o grubości 6cm. Doskonale nadaje uroku całej wędzarni. Blat jest dodatkowo zazbrajany, co zabezpiecza jego pękanie. Pomiędzy blatem a izolacją jest puste miejsce, gdyż płyta stalowa pracuje i mogłaby uszkodzić blat.
Wybierając wędzarnię konkurencji warto sprawdzić czy zastosowali takowe rozwiązania.
Wędzarnia - Kamienny blat
Komora wędzarnicza - Palenisko grilla - jest to miejsce gdzie podczas wędzenia wkładamy wędliny, lub palimy ogień podczas grillowania.


Komora wędzarnicza
Palenisko Grilla
Schowek na drzewo,
węgiel drzewny, itp.
Przed budową klient decyduje jakie drzwiczki chce zastosować do komory wędzarniczej a jakie do schowka.
Możliwy wybór to:
- Drzwiczki stalowe gr 3mm - zaletą tych drzwiczek jest ich nieodkształcalność pod wpływem wilgoci oraz odporność na ogień. Do minusów należy duże przewodzenie ciepła, co powoduje szybsze wychładzanie wędzarni i mniej dokładne wskazania termometru ( aby wyeleminować ten problem w najbliższym czasie planujemy wprowadzić drzwiczki z dodatkową izolacją termiczną).
Stalowe drzwiczki do wędzarni - wzór 1
Stalowe drzwiczki do wędzarni - wzór 2
Drewniane drzwiczki do wędzarni
Drewniane drzwiczki do wędzarni - jasne

- Drzwiczki drewniane - największą zaletą tych drzwiczek jest dobra izolacja termiczna oraz odporność na korozję. Minus to odkształcalność pod wpływem wilgoci.
Aby zwiększyć wytrzymałość i szczelność drzwiczek mocujemy je dodatkowo w stalowej ramce.

Komora wędzarnicza która jest zarazem paleniskiem grilla jest wyłożona szamotem gr 3cm.
Pomiędzy szamotem a płytą kamienną na dole komory jest położona izolacja ceramiczna gr 5mm zabezpieczająca kamień przed pęknieciem podczas grillowania.
Górna izolacja blatu w grillu lub wędzarni
W wędzarni w komorze wędzarniczej na dole komory jest otwór którym dym dostaje się z kanału dymowego. Podczas grillowania na otwór nakładana jest pokrywka zabezpieczająca przed spadaniem drzewa i popiołu do kanału.
Funkcja Grilla



Wędzarnia - Wyżłobienia na ruszt
Ruszt do grilla
W szamocie są odpowidnie nacięcia do wsuwania i wysuwania rusztu. Do każdej wędzarni dołączamy standardowy ruszt 60cm x 40cm (jest to wymiar ogólniedostępny w każdym markecie budowlanym). Do zestawu dołączamy również komplet kołków i haczyków.
W górnej części są wyfrezowane specjalne rowki gdzie w wygodny sposób można umieszczać kołki drewniane.
Na dole komory przed wędzeniem umieszczamy płytę z otworami ze stali nierdzewnej gr 2mm.
Dzięki otworom o różnej średnicy dym i temperatura z kanału jest rozprowadzana równomiernie po całym palenisku. Dzięki temu nie musimy się martwić że wędliny umieszczone bezpośrednio nad  wylotem z kanału dymowego, będą bardziej upieczone niż te położone dalej.
  
Wędzarnia - płyta z otworami
Sposób działania płyty z otworami dobrze obrazują zdjęcia poniżej. Zdjęcia zostały wykonane gdy szyber był całkowicie otwarty.
1. Zdjęcie bez płyty
2. Zdjęcie z płytą
1
2
Dodatkowo widać że gdy szyber jest otwarty dym leci do góry a nie przez otwarte drzwiczki,
co jest zasługą budowy kapy a konkretnie jej przewężenia oraz odpowidniego stosunku powierzchni otworu drzwiczek komory do otworu komina.
Gdy szyber jest zamknięty dym wypełnia całą komorę ale nie wydostaje się przez zamknięte drzwiczki.
Szyber do wędzarni

Szyber do wędzarni - widok od spodu
Wędzarnia - umiejscowienie szybra
Nad paleniskiem znajduje się kapa, której odpowiednio dobrane przewężenie sprawia że dym podczas wędzenia czy grillowania przy otwartych drzwiczkach wydostaje się przez komin a nie przez  wspomniane drzwiczki.
W górnej części kapy znajduje się szyber. Odgrywa dużą rolę podczas wędzenia.
Mamy do wyboru trzy stopnie regulacji:
- otwarty - pełny przepływ dymu
- półotwarty - ograniczony przepływ o połowę
- zamknięty - tak jak na zdjęciach poniżej. Jest to najczęściej stosowane ustawienie podczas           
                         wędzenia. Przy takim ustawieniu stężenie dymu w komorze jest największe,
                         a szczeliny pomiędzy ramką a szybrem doskonale podtrzymują ogień.
Szyber do wędzarni - otwarty
Szyber do wędzarni - w pozycji pośredniej
Szyber do wędzarni - zamknięty
SZYBER OTWARTY
SZYBER USTAWIENIE POŚREDNIE
SZYBER ZAMKNIĘTY
Pod komorą wędzarniczą znajduje się schowek na drzewo. Możemy tam przetrzymywać drzewo do wędzarni lub węgiel drzewny do grilla.
Wędzarnia - Schowek na drzewo

Mam nadzieję że przybliżyliśmy Państwu sposób w jaki są wykonywane nasze wędzarnie.
W naszych wędzarniach stawiamy na ich jakość i trwałość.
Sam wygląd zewnętrzny wędzarni to nie wszystko, dzięki naszemu doświadczeniu i zastosowanym nowym rozwiązaniom, nasze wędzernie są trwałe, działają prawidłowo. Na nasze wędzarnie dajemy pisemną 10 letnią gwarancję.
Oferujemy wiele opcji dodatkowych jak:
- dodatkowe murki
- podwyższone kominy
- większe komory wędzarnicze
- możliwość wyboru kamienia oraz sposobu jego układania
- rozszerzenie o piec chlebowy
CENNIK WĘDZARNI
STYLKAM
Budowa paleniska wędzarni
Palenisko oraz kanał dymowy może być wykonane w dwóch wersjach z szamotu(zalecane), lub cegły klinkierowej(pełnej)
INSTRUKCJA WĘDZENIA W NASZEJ WĘDZARNI
INSTRUKCJA WĘDZENIA W NASZEJ WĘDZARNI
DYLATACJA
Bardzo istotne jest aby palenisko było oddzielone od reszty elementów(bez tego popękałaby cała wędzarnia)
Dylatacja - Istotną sprawą jest, aby element paleniska został oddzielony od pozostałej części wędzarni.
Palenisko wędzarni jest elementem który najbardziej się nagrzewa, w następswie czego rozszerza się bardziej niż pozostała część wędzarni. Jeśli palenisko nie zostanie oddzielone od reszty, to powstaną pęknięcia wokół paleniska.
Dylatacja w kanale zostaje uszczelniona uszczelką ceramiczną a następnie zaklejona masą ceramiczną.