INSTRUKCJA WĘDZENIA W TEMPERATURZE 40C - 50C
1. Przygotowanie Wędzarni
Wszystko zależy od temperatury i warunków atmosferycznych. Jeśli na zewnątrz jest ciepło i sucho i wędzarnia jest również sucha, to     możemy od razu przystąpić do właściwego procesu rozpalania do wędzenia. 
W przypadku niskiej temperatury na zewnątrz, i kiedy wędzarnia jest dość wilgotna, można wstępnie wędzarnie osuszyć. W tym celu należy                                                 rozpalić w dolnym palenisku niewielką ilością drewna i poczekać aż wszystko się wypali i palenisko się ostudzi ( najlepiej odczekać ok 4-5godz.)
Przed rozpalaniem w dolnym palenisku należy pamiętać o:
a)zdjęciu pokrywki zasłaniającej kanał dymowy,
pokrywka
b)włożeniu blachy rozpraszającej z otworami(małe otwory z tyłu, bezpośrednio nad wylotem z kanału dymowego),
Blacha nierdzewna z otworami
c)ustawienie szybra w pozycję otwartą
szyber otwarty
szyber zamknięty
d)zamknięcie drzwiczek od komory wędzarniczej

3. Rozpalanie do wędzenia
Najtrudniejszym sposobem jest wędzenie w niskiej temperaturze, tak aby mięso było uwędzone a nie upieczone.
Dlatego należy pamiętać żeby na początku rozpalania nie przesadzić ze zbyt dużą ilością drzewa, co doprowadziłoby do dość mocnego rozgrzania paleniska, przez co trudno nam będzie utrzymać niższą temperaturę.
2. Przygotowanie drzewa
Do rozpalania najlepsze jest drobne drzewo liściaste, tak jak na zdjęciu patyki na spodzie.
4. Po rozpaleniu temperatura w komorze zapewne szybko wzrośnie powyżej 100C, czym nie należy się przejmować, gdyż po przymknięciu szybra zaraz się obniży.
5. Po rozpaleniu wkładamy dwa większe kawałki drzewa
6. I czekamy chwilę żeby się zapaliły
7. Po czym je przygaszamy(można polać drzewo delikatnie butelką z wodą)
Następnie przymykamy szyber w pozycję zamkniętą.
Kiedy temperatura jest nie większa niż 70C możemy wsadzić mięso do wędzenia(przy każdym otwieraniu drzwiczek należy otworzyć wcześniej szyber)
8. Regulacja procesu spalania odbywa się za pomocą drzwiczek.
Ja osobiście zamykam drzwiczki od popielnika a drzwiczki od paleniska delikatnie uchylam.
Proces spalania jeśli przebiega prawidłowo to dym powinien mieć kolor zbiżony do białego.
9. Dwa większe kawałki drzewa powinny starczyć na 3-4godz. wędzenia. Po tym czasie jeśli chcemy dłużej wędzić, powinniśmy dołożyć następne dwa kawałki drzewa.
Po 3 godz. wędzenia
Po 4,5 godz. wędzenia
10. Moje wędzenie trwało 3,5godz.
Podczas wkładania temperatura wynosiła 70C, po pół godziny wynosiła 50C, następnie utrzymywała się tak do końca 40-50C.
Do wędzenia użyłem 1,5 kg schabu.
11. Ponieważ wędziłem 3,5 godz. w niskiej temperaturze, po wędzeniu mięso było parzone dla pewności 40min.
A co najważniejsze, że było bardzo smaczne.